loading...
Lillafüred látnivalók

Lillafüred látnivalók- Eljött a várva várt tavasz, de nevezhetjük nyárnak is ! Ilyenkor minden ember azon van, hogy kihasználja a jó időt. S mivel, minden ember más-más dolgokat szeret a szabadban csinálni, ezért Lillafüred helyett jobb helyszínt nem is tudnának választani. Lillafüred Miskolc településrésze. Viszont a város belterületétől több kilométerre helyezkedik el. Miskolc egyik legmagasabban fekvő része. Turisztikai szempontból jelentősége kiemelkedő, ez az egyik legjelentősebb turisztikai település a Bükk-vidéken.

Lillafüred látnivalók- 1. Palotaszálló

Palotaszálló

A szálló neoreneszánsz stílusban épült még az 1930-as években. A szocializmus éveiben SZOT szállóként működött, ma már három csillagos szállodaként várja a látogatóit. Az épületet teljesen körül tudjuk sétálni, ha nem itt szálltunk meg, akkor is érdemes benézni az épületbe, a gyönyörű Mátyás-teremben működő reneszánsz Mátyás étterembe pedig be is tudunk ülni, megcsodálhatjuk a kilenc, trianoni határokon kívülre került városokat ábrázoló színes ólomüveg ablakokat. A szállóról a legjobb fotókat a Hámori-tó túlpartjáról készíthetjük, a tó vizében festőien tükröződik az épület.

2. Függőkert és vízesés

Vízesés

Lillafüred látnivalók- A Palotaszálló alatt egy megerősített, támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszer fekszik. Innen lehet elérni az Anna-barlang bejáratát, útközben találjuk a népszerű József Attila  szobrot, a költő itt írta híres Óda c. versét 1933-ban. A szálló építésekor terelték el a Szinva patakot, és létrehozták Magyarország legmagasabb vízesését, a 20 m magasból „lezúduló” patak nem egy Niagara, száraz időben csak elképzelni lehet a morajlást, hóolvadáskor, nagyobb esőzések után viszont nagyon hangulatos hely.

3. Hámori-tó

Hámori-tó

A szűk, meredek hegyoldalakkal szegélyezett völgyben fekvő festői tó mesterségesen keletkezett, a Garadna-völgyben a két patak találkozásánál 1813-ban egy nagyobb tavat duzzasztottak, hogy megfelelő mennyiségű víz legyen a vasmegmunkáláshoz. A tavon nyáron csónakázásra és vízi biciklizésre is van lehetőség, de gyalog is körbe tudjuk sétálni. A szállótól a tó bal oldalán, a kisvasút sínjeivel párhuzamosan futó kényelmes zöld és kék kereszt jelzésű turistaúton induljunk el, majd a tó végénél a jobbra kanyarodó zöld jelzésen érjük el a tó másik oldalán futó műutat, ezen 15 perc alatt kényelmesen visszaérünk a szállóhoz.

4. Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Kisvasút

Lillafüred látnivalók- A múlt század elején, erdészeti céllal épült meg a kisvasút, mely napjainkra az ide látogató családosok (és szerelmespárok) kedvenc programjává vált. A Miskolcról induló és Garadnáig közlekedő vonat télen fűtve működik. A lillafüredi állomásépületben található egy kis kiállítás is a vasút történetéről. Télen csak hétvégén közlekedik. A Miskolcról induló vonat a hegyoldalban halad át a Szinva-patak völgyébe szorult Hámor község felett, áthalad a mély völgyi viadukton, egy rövid alagút után megérkezik Lillafüredre, majd egy újabb alagút után tovább kanyarog magasan a Hámori-tó fölött, az Őskohó előtt, majd a Garadna völgyében továbbhaladva éri el Garadna végállomást.

Többet olvasnál? Nézz körbe a blogunkban: Blog